Barn the Spoon

Barn the Spoon is voor veel mensen in London een begrip; iedereen heeft wel eens gehoord van de man die alleen maar de hele dag houten lepels maakt. Zijn winkeltje in Hackney is klein, eigenlijk alleen een etalage, maar dat is genoeg, meer ruimte is er niet nodig. Heel de winkel ligt vol met stukken hout, snippers en krullen, daarnaast liggen er afgemaakte en onafgemaakte lepels.

Barn had heel lang helemaal niets, hij leefde in het bos, maakte daar lepels van dood hout en trok dan naar de stad om ze te verkopen. Als je hem nu ziet zitten in zijn kleine winkeltje in Hackney zou je echt niet denken dat het ooit zo begonnen is.

Ik was al een aantal keer langs het winkeltje gereden, van en naar stage, maar op een zondag besloot ik met Pytsje dat we ook maar eens naar binnen moesten. Barn zat een lepel te maken, terwijl hij kletste met een vriend van hem. Toen we binnen kwamen raakten we gelijk aan de praat; wat wij deden, hoe we van hem gehoord hadden, waarom we hier waren, van alles kwam voorbij. Ik vertelde dat ik een Food Design stage deed, en Pytsje ook, en dat we het erg naar ons zin hadden in London. Barn verontschuldigde zich, omdat hij niet zoveel lepels had op het moment, hij was namelijk een aantal dagen weg geweest. Zijn vriend, Chris, merkte op dat hij waarschijnlijk niet zoveel lepels had omdat hij bijna alle lepels zo mooi vond dat hij ze zelf wilde houden.

De gesprekken dwaalden af en gingen over nootmuskaat, foodstylisten, suikerpotjes van hout, hoe Chris maar een halve espresso in zijn latte had (en dat het hem niets kon schelen wat anderen daarvan vonden) en hoe hij, toevallig genoeg, mijn stage baas bleek te kennen van vroeger. We verwonderden ons over het feit dat we, in een stad met 8 miljoen inwoners, uitgerekend elkaar tegenkwamen, en ook nog eens uitgerekend bij Barn the Spoon.

Een dik half uur later gingen Pytsje en ik weer weg, helaas nog zonder lepel, maar wel met het advies om die week erop nog maar eens terug te komen.

Een week later ben ik teruggegaan en heb ik een houten soeplepel gekocht, Barn was er helaas zelf niet, hij was een houtsnijcursus aan het geven, dus nu moeten we nog een keer terug; wordt vervolgd…

Image

Meer weten over Barn? Kijk dan eens op zijn blogspot, of dit filmpje gemaakt door de BBC!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s